Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Amit az angol középfokú nyelvvizsgáról tudjál

Amit az angol középfokú nyelvvizsgáról tudjál több, mint 4 éve OnlineSuli

Mindmáig a legfontosabb nyelv az angol, így erre készülnek a legtöbben Magyarországon is. Az Oktatási Hivatal statisztikái szerint tavaly csak az első félévben 44.300 vizsgázó vett részt angol középfokú nyelvvizsgán. Ez alapján a középfokú nyelvvizsga az alap- és felsőfokot magasan felülmúlja, a vizsgázók közel 80%-a középfokot céloz meg.

Miért érdemes korán letenni a nyelvvizsgát?

Amint a tanárunk szerint olyan szinre értünk, hogy érdemes megpróbálnunk a középfokú nyelvvizsgát, bele kell vágni! Amit sok fiatal nem realizál, hogy az iskolákban töltött évek alatt ingyenesen juthat nyelvoktatáshoz, ami felnőtt korban már súlyos pénzekbe fog kerülni. A középiskola után és a főiskola / munkavállalás előtt a legjobb az időzítés egy nyelvvizsgára.

További fontos tényező, hogy 2020-tól kötelező nyelvvizsga (legalább egy B2 - középfokú) lesz az elvárás a felsőoktatásba való jelentkezéshez. Ez nemes egyszerűséggel azt jelenti, hogy nyelvvizsga nélkül nem mehet senki főiskolára vagy egyetemre. Ez a kötelezmény várható volt, hiszen a kormány rendelkezéseiből érezhető volt, hogy nem tetszik nekik a nyelvvizsgák hiánya a felsőoktatásban tanuló diákoktól. Ezért is hozták létre a nyelvvizsgára felvehető kamatmentes diákhitelt.

A munka világában pedig gyakorlatilag már évek óta olyan alapvető elvárás az angol nyelvtudás, mint a számítógépes alapismeretek vagy a matematikai alapkészségek. Itt talán azt a kiskaput megengedve, hogy a munkaadókat kevésbé szokta érdekelni a nyelvvizsga megléte, sokkal inkább a gyakorlati tudás a fontos. Manapság már természetes, amikor egy állásinterjún átváltanak angol nyelvre.

Nyelvvizsga típusok

Milyen nyelvvizsga típusok léteznek?

BME nyelvvizsga: egy- és kétnyelvű változatban is elérhető, utóbbi írásbeli fordítást és tesztet is tartalmaz. Van írásbeli, szóbeli és komplex (mindkettő) típus, amelyek részenként is letehetőek. Az egynyelvű változat 3 órás, sikeres vizsga 60%-tól.

ECL nyelvvizsga: egynyelvű, nemzetközileg és államilag is elismert. A mindennapi élethelyzetek szóbeli és írásbeli kommunikációját méri. Írásbeli, szóbeli és komplex (mindkettő) típus is választható, amelyek részenként is letehetőek. Sikeres vizsga 60%-tól.

TELC nyelvvizsga: nemzetközileg és államilag is elismert. Főleg a szóbeli kommunikációra koncentrál. A szóbeli részre időszakosan lehet jelentkezni, így nem kell egy napot végig várni. A szóban erősebb, de idővel jól gazdálkodó vizsgázóknak ajánlott inkább.

EUROEXAM nyelvvizsga: egy- és kétnyelvű változatban is elérhető. Államilag elismert nyelvvizsga. Sikeres vizsga 60%-tól, ajánlott a fordításban és közvetítésben erősebb diákoknak.

IELTS nyelvvizsga: nemzetközileg elfogadott nyelvvizsga. Szóbeli és írásbeli vizsga is elérhető. A tudást egy 0-9 pontos listán méri, amely alapján B1/B2/C1/C2 szintre sorolja be a vizsgázót.

A fent felsorolt nyelvvizsga típusok a legelterjedtebbek, azonban továbbiak is elérhetőek, amelyekről az Oktatási Hivataltól lehet tájékozódni.

Mennyibe kerül a nyelvvizsga?

Az ár függ a szinttől és a típustól is. Az egyszerűség kedvéért angol középfokú nyelvvizsga és komplex típus (írásbeli + szóbeli) alapján írjuk a számokat:

  • BME: 32.000 Ft
  • ECL: 28.000 Ft
  • TELC: 33.000 Ft
  • EUROEXAM: 33.500 Ft
  • IELTS: 62.000 Ft

Hogyan érdemes felkészülni?

A nyelvvizsgát megelőző néhány hétben fontos feleleveníteni a tudásunkat. A két legfontosabb terület amelyre koncentrálni kell a nyelvtan és beszéd. Érdemes átolvasni és memorizálni a nyelvtani szabályokat, mivel kiemelt értéke lesz a szövegalkotási részben (amennyiben olyan vizsgára készülünk). Az élőbeszéd gyakorlása pedig a legfontosabb, ajánlott egy jól beszélő ismerősünk vagy magántanár felkeresése. A vizsga előtti héten napi szinten foglalkozzunk a nyelvvel és beszéljünk legalább napi 1 órát aktívan - ez óriási segítségünkre lesz az élőbeszédes feladatban.

A SkypeSuli mind az 5 felsorolt nyelvvizsga típusra tud oktatót biztosítani, akik készséggel segítenek a felkészülésben, hiszen kifejezetten az adott vizsgatípusra szakosodtak. Az angol oktatók között a kereső mezőbe írd be a nyelvvizsga típusát és válogass az elérhető oktatók közül!

Sok sikert kívánunk a SkypeSuli csapatának nevében!

 
Görgess a tetejére