Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Oktatás, adófizetés és számlázás?

Oktatás, adófizetés és számlázás? több, mint 4 éve OnlineSuli

A weboldalon megjelölt óradíj opcionális. Az a véleményünk, hogy az óradíj tanár és diák egyedi megállapodásán alapuljon. Láttunk már olyat is, hogy oktatásért cserébe a diák grafikai munkát nyújtott az oktatónak megfelelő értékben. Ez nálunk nem jelent problémát.


Vállalkozási forma, adófizetés és számlázás

Legtöbb oktatónk Magyarországon él, így tőlük tudjuk első kézből melyik a legkifizetődőbb vállalkozási forma adófizetés szempontjából. Két csoportra kell osztani az oktatókat: főállás mellett tanítók és főállású tanítók. Mindkét csoport számára az egyéni vállalkozói forma az ajánlott, csak adózási szempontból különböznek.

2019. január 1-től az online oktatási célra indított vállalkozás legmegfelelőbb formája a KATA-s egyéni vállalkozás lehet. Ezen vállalkozási forma könnyített kiadásokkal rendelkezik: havonta 25.000 Forint (amennyiben mellékállásban) vagy 50.000 Forint (ha főállásban). Ezenfelül megjelenő fix költség még az éves 50.000 Forint Iparűzési adó. KATA formában adózó egyéni vállalkozó ezekkel a biztos kiadásokkal kell számoljon. Ezen számok ismeretében, mi azt ajánljuk újonnan induló okatóinknak, hogy előszőr mellékállásban foglalkozzanak oktatással. Miután a diákok száma elérte azt a mennyiséget, hogy főállásban is biztosan folytatni tudja a munkát, akkor váltsanak teljes állású oktatásra.

A KATA adózási forma bevételi felső határa évi 12.000.000 Forint (vagy ennek részarányos hányada amennyiben év közben indul a vállalkozás). Ezen éves bevétel felett is KATA-s vállalkozó maradhat, csak a határ átlépése után a következő hónaptól kötelezően ÁFA körbe kell bejelentkezni a vállalkozásnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg ÁFA körön kívül a számlázott összeg teljes egésze az oktatóé lesz, ÁFA körben a számlázott összegre ÁFA-t kell számoljon a vállalkozó, amit minden tárgyhót követően be kell fizetnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére. A befizetendő ÁFA-ból viszont leírhatóak bizonyos elköltségelhető kiadások. További információk: vallalkozas-okosan.hu.

Figyelem! A tanácsolt vállalkozási és adózási formák a nagy többségre érvényesek, de nem feltétlenül mindenkire. Erősen ajánlott vállalkozás indítása előtt felvenni a kapcsolatot egy könyvelővel és megvitatni vele az egyéni helyzetet. A vázolt módszerek részleteiről érdemes megkérdezni egy szakembert, aki pontos felvilágosítást tud nyújtani.


Számlázás

Manapság már rég divatját múlt a kézi számlakiállítás és számlatömb használata - főleg egy online oktató számára. Rengeteg jobbnál jobb és ingyenes számlázási rendszerrel találkozhatunk az interneten. Mi a szamlanyilvantarto.hu rendszerét használjuk évek óta és nyugodt szívvel ajánljuk oktatóinknak is. Segítségével egyszerűen kiállítható NAV hitelesített elektronikus számla, amely e-mailben kerül postázásra a vevő fél számára. Könyvelés idején pedig egyszerűen PDF formátumban elküldhető a könyvelőnknek, aki eldöntheti, hogy szükséges-e kinyomtatni a számlát vagy sem.

Regisztráció

 
Görgess a tetejére