Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Angol középfokú nyelvvizsga, út a felvételihez!

Angol középfokú nyelvvizsga, út a felvételihez! több, mint 4 éve OnlineSuli

A kormány által 2014-ben elfogadott rendelet alapján a 2020-as őszi tanévtől kezdődően kötelező lesz minden egyetemi és főiskolai felvételhez legalább egy középfokú nyelvvizsga (B2-es komplex) vagy ennél magasabb szintű oklevél. Eddig csak becsülni lehetett, hogy ez pontosan mekkora hányadát fogja érinteni a sikeresen felvett diákoknak, de az Oktatási Hivatal által közölt számok alapján már pontosan ki lehet számolni. Egyébként a nyelvvizsga statisztikák alapján (2018-ban) idehaza toronymagasan az angol középfokú nyelvvizsga a legelterjedtebb vizsganyelv.

A mostani szemeszterre közel 61 ezer hallgató nyert sikeres felvételt, akik közül kb. 42 ezer felelt volna meg a jövőre alkalmazandó új feltételeknek. Ez 70% körüli átlagos arány. Amennyiben erre a félévre már alkalmazandó lenne az új rendelet, akkor nem egész 20 ezer diák esett volna el a felsőoktatási felvételtől - ez 30%-ot érintene.

Az eloszlás persze nem egységes, a vidéki felsőoktatási intézmények erősebben érintettek az átlagnál. Esetükben nem kirívó az 50% alatti nyelvvizsgával rendelkezők száma. Tovább árnyalja a képet, hogy a művészettel vagy sporttal foglalkozó intézmények jelentkezői között kevesebben, míg tipikusan a nevesebb egyetemekre jelentkezők között magasabb (van ahol 88%) a nyelvvizsgázottak aránya.

Kevesebb felvett hallgató 2020tól

Amennyiben a rendelet hatályban marad és a kormány kitart amellett, hogy középfokú nyelvvizsga hiányában senkit sem vehetnek fel felsőoktatási intézménybe 2020-tól, úgy a jelen statisztikák alapján alsóhangon 20%-os visszaeséssel kell számolnunk a jövő ilyenkor sikeres felvételt nyert hallgatók számában. Ez 2001 óta nem látott visszaesést fog eredményezni. Az elmúlt 18 évben 2011-ről 2012-re történt a legnagyobb visszaesés (felvi.hu adatok), akkor 18%-al kevesebb hallgatót vettek fel. Nagy valószínűséggel a 2019-ről 2020-ra felvettek számában még ennél is nagyobb visszaesés várható majd.

Ebből arra lehet következtetni, hogy meg fog növekedni a kereslet a nyelvtanárokra és a nyelvvizsgákra. A statisztikák alapján várható, hogy legnagyobb számban az angol középfokú nyelvvizsga jelentkezések száma fog nagyot emelkedni. Erről készítettünk egy friss kisokost, hogy 2019-ben mire kell figyelni, ha angol középfokú nyelvvizsga van kilátásban, milyen típusai vannak és milyen árakkal érdemes számítani: itt tudod elolvasni.

 
Görgess a tetejére