Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Angol tanulás online: megoldás a nyelvtudásra?

Angol tanulás online: megoldás a nyelvtudásra? több, mint 4 éve OnlineSuli

A legfrissebb Európai Uniós statisztika (2016) szerint a magyar lakosság több, mint fele (58%) gyakorlatilag semmilyen idegen nyelvet nem beszél - annak ellenére, hogy például online angol tanulás segítségével a nyelvtanulás kifejezetten rugalmassá vált. Ez az EU átlagnál (35%) 2/3-al több, majdnem 70%-al vagyunk lemaradva. Természetesen a teljes képet sok dolog árnyalja: alig 15 éve vagyunk EU tagállam, illetve 30 évvel ezelőtt még gyakorlatilag nem is tudott a lakosság nyugatra utazni a vasfüggöny miatt - ez főleg az idősebb generáció nyelvtudását fogta vissza.

A Központi Statisztikai Hivatal által közölt, beszélt nyelvek megoszlása a magyarok közötti adatsor számaiból egyértelműen kivehető, hogy 1990 óta a legtöbbet beszélt 5 nyelvben nem történt nagy változás. Akkoriban a sorrend a következő volt: német, angol, orosz, szlovák és francia. Mostanra közülük csak egy nyelvben történt helycsere, az aktuális sorrend: angol, német, orosz, francia és román. A szlovák nyelvet leváltotta a román.

Magyar társadalmunkban az idegen nyelv revolúciója jelenleg is zajlik, önmagunkhoz mérten mindenképpen. Az Y-generáció (1980-1994 közötti szülöttek) tagjai idegen nyelvtudás aránya szignifikánsan jobb az őket megelőző generációhoz képest. Ez főleg annak is köszönhető, hogy legidősebb tagjai is a '90-es évek derekán kezdték a középiskolát, amikorra a német és angol nyelv a hétköznapok meghatározó részévé kezdte már kinőni magát, valamint az internet beköszöntével egyre több lehetőség jelent meg az angol tanulás online formáira.

A KSH adataiból továbbá az a tendencia is megfigyelhető, hogy 1990 óta éves szinten (átlagolva) 4-5%-al javul a helyzet, ami semmiképpen sem tekinthető rossznak. Amennyiben ez a tendencia folytatódik és a magyar lakosság száma nem változik, úgy a jelenlegi Y-generáció nyugdíjas korára olyan természetes lesz egy idegen nyelv ismerete, mint manapság az autók látványa az utcákon.

Online angol tanulás trend javulás

További ígéretes fejlemény, hogy az elmúlt 10-15 évben elkezdődött internet és az okostelefonok elterjedése is serkentőleg hathat erre a trendre. A nyelvtanulás kifejezetten egy olyan terület, amit interneten keresztül gyakorlatilag olyan minőségben lehet mára végezni, mintha tantermi keretek között lennénk. Az online angol tanulás manapság könnyebb, mint azt az átlag ember hinné...

A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, de a passzív és aktív nyelvtudás fejlesztésére a legelterjedtebb módszerek a következők:

  • Szókincs bővítése és nyelvtan javítása (passzív): Duolingo, Memrise vagy Babbel
  • Kiejtés és hallás utáni megértés javítása (passzív): Youtube, Netflix vagy HBO GO
  • Átfogó, aktív készségek javítása: Angol tanulás online (SkypeSuli), Online kurzusok (Udemy), Online beszélés (Rype)

A felsorolt passzív lehetőségek ingyenesek vagy nagyon olcsók (pár dollár / hó) cserébe lassan lehet velük haladni, inkább a nyelvtudás szinten tartására ajánljuk azokat. Az aktív lehetőségek ezzel szemben már drágábbak (30-100 dollár / hó), cserébe hatékony és személyreszabott fejlődési lehetőséget nyújtanak - ezeket az aktív nyelvtudás fejlesztésére javasoljuk inkább.

Ideje mindenkinek komolyan fontolóra vennie a nyelvtudásával való törődést, ugyanis az elmúlt hónapokban olyan hírek is megjelentek, amelyek arról szóltak, hogy a felsőoktatásra való jelentkezéshez is szükségessé fog válni a nyelvvizsga megléte: Csúszhat a kötelező nyelvvizsga. Ez a felterjesztés elvetésre került, mert az adatok szerint a most felvett hallgatók 40%-át kizárta volna a sikeres felvételből.

Összegezve az adatokat és a jelenlegi helyzetet, a magyar lakosság nyelvtudás felkészültsége jó irányba mutat, de még messze nem kielégítő. Azoknak, akik kezdő (vagy teljesen nulla) szintről terveznek belevágni a nyelvtanulásba bizalommal ajánljuk az online angol tanulás magántanáros formáját, hiszen segítségükkel a tanulás sokkal rugalmasabb körülmények között történik. Ez a szempont a felnőtt, dolgozó személyeknek általában elsődleges szokott lenni, hiszen az iskolában az ingyenes nyelvtanulás privilégium, munka mellett a nyelvtanulás már messze nem ilyen könnyedt.

 
Görgess a tetejére