Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Az élethosszig tartó tanulás

Az élethosszig tartó tanulás körülbelül 1 éve OnlineSuli

Általánosságban elmondható, hogy az iskolai tanulás és az ebből szerzett képesítések fontosak. Az oktatás minősége hozzásegíthet egy jobb munkahelyhez, magasabb jövedelemhez, és talán egy sikeresebb életúthoz.

Iskolába járni azonban csak egy, a számos tanulási lehetőség közül. Sok más út is kínálkozik ismereteink továbbfejlesztésére, és az ezekhez szükséges készségek elsajátításához.

A tudást bárhol meg lehet szerezni, és a képességeink fejlesztéséhez elkerülhetetlen az új ismeretek keresése. Az egész életen át tartó tanulás azonban a pozitív hozzáállás kialakításáról és fenntartásáról szól mind személyes, mind a szakmai fejlődésünkben.

Az egész életen át tartó tanulás segítheti a körülöttünk lévő világ megértését, több és jobb lehetőséget biztosít életminőségünk javítására.

Két fő oka van az egész életen át tartó tanulásnak: a személyes és szakmai fejlődésünk. Ezek az okok nem feltétlenül különböznek egymástól, mivel a személyes fejlődésünk javíthatja a szakmai előrehaladásunk esélyét, és fordítva, a szakmai előrelépés pozitív hatással lesz magánéletünkre is.

Tanulás a személyes fejlődésünk érdekében

A tanuláshoz nincs szükségünk különösebb okra, mivel ez már önmagában is egy kifizetődő élmény lehet.

Általános vélekedés, hogy a folyamatos tanulás és az aktív gondolkodás egész életünkben késleltetheti vagy megállíthatja a demencia bizonyos formáit, bár valójában erre nagyon kevés a tudományos bizonyíték. A szellemi frissesség megőrzésének azonban vannak előnyei, mivel a tanulás sosem válik unalmassá, és ezáltal egy teljesebb életet biztosít számunkra.

Természetesen sok oka van annak, hogy miért tanulnak az emberek a személyes fejlődésük érdekében.

  • Érdemes elmélyíteni tudásunkat kedvenc hobbinkkal kapcsolatban.
  • Talán valami teljesen új készséget szeretnénk kifejleszteni, amely valamilyen módon javítja életünket pl. autószerelő tanfolyam.
  • Talán kíváncsiak vagyunk egészségügyi állapotunkra vagy családfánkra.
  • Talán utazást tervezel, és többet szeretnél megtudni az úti célod történetéről.

Tanulás a szakmai fejlődés érdekében

A munkáltatók kiegyensúlyozott, hasznos készségekkel rendelkező embereket keresnek. Ez magában foglalja azt a képességet, hogy a leendő alkalmazott szívesen fordít időt a tanulásra és fejlődésre.

Ha hirtelen munkanélkülivé válunk, akkor is bölcsen kell kihasználni az időt. Az új dolgok megtanulása új lehetőségekkel jár, amelyek egyébként nem keltették volna fel figyelmünket.

Alkalmazottként használjuk ki a képzési és mentori lehetőségeket, és dolgozzunk folyamatosan a szakmai fejlődésünkön, mivel valószínűleg jobbak leszünk abban, amit csinálunk, és nélkülözhetetlenné válhatunk főnökünk szemében.

Tanulásra fordított idő meghozza a jutalmat

Az extra tanulásra fordított idő mindig meghozza a maga jutalmát.

Ez azt jelenti, hogy többször leszünk elégedettek az életünkkel és a munkánkkal, ha jobban megértjük, kik vagyunk és mit csinálunk. Ez jobb eredményekhez és nagyobb jövedelemhez vezethet. Szélesebb körű tapasztalattal gazdagodunk, amelyre további tudásunkat építhetjük.

Pénzügyi szempontból egy magasan képzett és szakértő munkavállaló csak előny a vállalatok számára, és gyorsabb előmenetelt is eredményezhet, magasabb fizetéssel.

Aki több mindenben profi, azt nem csak a főnökök, hanem az ügyfelek számára is értékesebbé válik. A szakértelem gyakran a hatékony vezetők kulcsfontosságú tulajdonsága is.

A munkánkkal való elégedettség kulcsfontosságú, ha nyitott szemmel járunk és teret engedünk az új ismereteknek. Továbbá sokkal több tapasztalatot szerezhetünk, ami segít versenyben maradni a munkaerőpiacon is kortól függetlenül.

  • Motiváció – az egész életen át tartó tanulás önmotivációt igényel. Pozitívan kell az új készségek elsajátításához állni.
  • Információgyűjtés – a hatékony tanuláshoz szükség van olvasásra, hallgatásra, gyakorlásra, kísérletezésre és tapasztalatra. Az információ mindenütt körülvesz minket: a trükk az, hogy valós és értelmes tudást szerezz, és ezeket készséggé fejleszd.
  • Keresés – a tanulás akkor sikeres, ha a megszerzett információban személyes kötődést találunk. Nehezen emlékszünk a tényekre anélkül, hogy megértenénk azokat. A tanulás a megszerzett tudás alkalmazásáról és olyan kérdések felvetéséről szól, mint: „Hogyan teszi jobbá az életemet ez a kérdés?” vagy „Mit tanultam magamról ebből a tapasztalatból?”
  • Vizsgálat – rendszeresen meg kell vizsgálni a tudásunkat, hogy megerősítsük a tanultakat. Mindig próbálj nyitott lenni, kérdőjelezd meg és légy kész az új információkra.
  • Reflex – végül érdemes elgondolkodni a tanuláson. Gondold át, hogyan és miért tanultál, beleértve azt is, miként érezted magad az adott ismerettel kapcsolatban, mielőtt tovább fejlesztenéd magad. Tanulj a hibáidból és a sikereidből, és mindig próbálj pozitív maradni.

A tanulás lehetőséget ad

A lényeg az, hogy bármi legyen a célod, számos, néha váratlan előnyöd származik a folyamatos személyes és szakmai fejlődésből.

Bármilyen korú is vagy, soha nem késő elkezdeni.

Gazdaságunk egyre inkább a rugalmasabb munkarend felé tolódik, miközben egyes iparágak külföldre szorulnak ki. Alkalmazkodnunk kell a munka világában bekövetkező változásokhoz, és többet kell kihoznunk magunkból azáltal, hogy kilépünk a komfortzónánkból, és elképzeljük az ideális életünket.

 
Görgess a tetejére