Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Az online oktatás hatása a diákokra

Az online oktatás hatása a diákokra körülbelül 1 éve OnlineSuli

Hogyan érintette a tanulókat az iskolák bezárása?

Az iskola rendszert és rutint biztosít a diákoknak. Ha követjük ezeket, így mindig ugyanabban az időben kelünk fel, meghatározott időpontban járunk be és érünk haza, akkor normális mederben folyik az életünk. A kiszámíthatóságnak köszönhetően a diákok könnyebben koncentrálnak a tanórákon. Az iskolák bezárásával a tanulók elvesztették ezeket a biztosnak hitt támpontokat. Eleinte a nagyobb mértékű szabadság élvezetes volt, de könnyen elvonta a figyelmüket, így sokan hamar lemaradtak a tanulásban vagy épp unatkoztak.

A legtöbb diák számára az iskola nemcsak a tananyagról szól, hanem a társasági interakciókról is. Sok barátság úgy kezdődött, hogy ketten egymás mellé kerültek az iskolapadban. A baráti társaságok mindennap együtt ebédelnek. A tanárokkal való találkozás révén a fiatalok megtanuljak, hogyan kell megfelelően viselkedni idősebbekkel vagy egy hivatalos helyen.

A tanórán kívüli tevékenységekre is hatással volt az iskolák bezárása. Sok diák szívesen sportolt, zenélt, színjátszásra járt vagy számos egyéb tevékenységben vett részt. Ezek a délutáni elfoglaltságok számos esetben jó pontot jelentenek egy felsőoktatási felvételinél vagy a leendő munkaadóknál.

Sok középiskolás vállal rendszeresen diákmunkát helyi éttermekben, üzletekben, mozikban, edzőtermekben vagy más olyan helyen, amelyek bezártak, vagy csökkentett kapacitással dolgoztak a pandémia alatt. Ezek a fiatalok a fizetésüket számukra fontos dolgokra költik, mint ruhák, szórakozás vagy megtakarítanak az egyetemre.

A jelenlegi helyzet egyik legnehezebb ténye: a „nem tudás”. Nem tudjuk, ki volt vagy ki lesz fertőzött. Nem tudjuk, ki lehet vírushordozó, aki tovább fertőz másokat. Nem tudjuk, hogy ennek a járványnak milyen hosszú távú hatásai lesznek.

Hogyan enyhítsük a stresszt ebben a szokatlan helyzetben?

Az első dolog, amit mindenkinek meg kell tennie, kortól függetlenül, a megfelelő öngondoskodás.

  • Egyél jó ételeket. Ne feledd, az emberi test és elme jobban működik, ha egészségesnek érezzük magunkat.
  • Aludj eleget. Ha fáradtak vagyunk, sokkal könnyebben reagálunk túl mindent. Nehéz tanulni, koncentrálni vagy problémákat megoldani. Elengedő alvás nélkül valószínűleg memória problémáink lesznek és türelmetlenebbé válunk. Az emberi test a rendszeres, stabil alvási és ébrenléti ciklusok mellett működik megfelelően. Ezért fontos mindig ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, főleg azért, mert egy tinédzsernek 8-10 óra alvásra is szüksége van.
  • Aktivitás. Sok lehetőség van arra, hogy aktív maradj, miközben betartod a járványügyi szabályokat. Nem nehéz online videókat találni, például edzésekről, jógáról vagy táncról. Egy rövid sétára vagy futásra bármikor kimehetsz az utcára.

A társadalmi kapcsolatok iránti igény alapvető emberi szükséglet, nehéz helyzetekben támogatásra szorulunk.

Az online technológia, üzenetküldés, e-mail és telefon lehetővé teszik számunkra, hogy személyes érintkezés nélkül tartsuk a kapcsolatot szeretteinkkel, iskolánkkal vagy munkahelyünkkel. A diákok már jól ismerik ezeket a kommunikációs formákat, és régóta használják is. 

Az iskolák folyamatosan dolgoznak a megoldásokon, amelyek hozzásegítik a diákokat tanulmányaik befejezéséhez és a sikeres érettségihez. Erre egy nagyon jó módszer az online oktatás bevezetése nemcsak a magán-, de a hagyományos iskolai keretekbe is.

 
Görgess a tetejére