Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Miért jó nyelv az eszperantó?

Miért jó nyelv az eszperantó? több, mint 2 éve Salomonné Csiszár Pálma

Miért választják sokan az eszperantót? Valószínűleg azért, mert logikus nyelvtanának és nemzetközi szókincsének köszönhetően az eszperantó nyelv lényegesen gyorsabban elsajátítható, mint a nemzeti nyelvek. Ugye klassz lenne egy olyan nyelv, amiben nincs rendhagyó igeragozás, amiben nicsenek különböző nemű névelők és szavak, amiben nincs óriási szakadék a leírt és a kiejtett szavak között?

Nos, az eszperantó pont ilyen. Minden ige jelenidőben -AS, múltidőben -IS, jövő időben -OS végződést kap. Egyetlen névelője van a LA (a, az), ami nem változik se nemben, se számban. És fonetikus nyelv, azaz mindent pontosan úgy ejtenek, ahogy az le van írva. Ráadásul Zlatko Tisljar, horvát nyelvész, nemzetközi rendezvények hangfelvételeit elemezve megállapította, hogy a hétköznapi beszélgetések 95%-a 500 morféma használatával történik. Ezen alapszik a Zagreba Metodo módszer https://learn.esperanto.com/hu/, és Szilvási László: Sikeresen az eszperantó nyelvvizsgáig c. könyve is. 

Sokan kutatják az eszperantó úgynevezett propedeutikus értékét. Ez azt jelenti, hogy az eszperantó elsajátítása után a következő nyelv tanulása hatékonyabban és gyorsabban megy, mintha eleve csak a 2. nyelvvel foglalkoztunk volna: http://www.eszperantoo-szoevetseeg.esperanto.hu/egyeb/propedeutika/pro5.htm

Miért buktak meg mégis sokan az eszperantó nyelvvizsgákon? Szerintem viszonylag kevesen vannak, akik egy év nyelvtanulás után nekivágnának egy francia vagy német középfokú nyelvvizsgának. Eszperantó nyelvvizsgára sokan nem egy év, hanem két-három hónapnyi tanulás után mentek el. Könnyebb, de azért ennyire nem. Valójában az ideális fél év lenne, ez is lényegesen kevesebb, mint a nemzeti nyelvek elsajátításához szükséges idő.

Jó, jó, de mire lehet használni? Az internet az eszperantónak is óriási lendületet adott. Ma már többmillióan beszélik szerte a világon. Rendkívül könnyű vele kapcsolatokat építeni, mert az eszperantóul beszélők barátnak tekintik egymást csak a közös nyelv miatt és szívesen segítenek egymásnak. Így akár szakmai tapasztalatokat is szerezhetsz az eszperantó kapcsolataiddal.

Az eszperantónak rendkívül gazdag kultúrája és irodalma van. Olvasható eszperantóul pl. a Hamlet, a Biblia, a Micimackó, de a Vuk, Az ember tragédiája és a Pál utcai fiúk is. Az eszperantó olyan kifejező és árnyalatgazdag nyelv, hogy sokan alkotnak eleve ezen a nyelven irodalmi műveket, és ezek között vannak olyan jók, amelyeket később lefordítottak nemzeti nyelvekre is. Eszperantó dalokat itt találsz: Esperantaj kantoj: https://www.youtube.com/playlist?list=PLSsAFoTb23Y-ZyS0tD9jdS_3i6SdMB3br

Ha kipróbálnád az eszperantót, megteheted itt a OnlineSuli-ban.

A Duolingo-val egyszerre fejlesztheted már meglévő angol alapjaidat az eszperantóval együtt. A https://lernu.net/hu kifejezetten eszperantó-oktatásra készült honlap, ahol magyar nyelvű segítséget is kaphatsz. A „Mazi en Gondolando” olyan mesefilmen alapuló tananyag, amit akár gyerekekkel is nézhetsz. Egyszerű nyelvezetű cikkeket, videókat itt találsz: https://uea.facila.org. Ha már van egy kis eszperantó tudásod, akkor a https://edukado.net/ Ekparolu! programjában különféle nemzetiségű tanároktól kaphatsz ingyen oktatást. Az https://amikumu.com/eo/ applikációval megtalálhatod a környékeden lófráló eszperantó-beszélőket. Az https://eventaservo.org/ pedig megmutatja milyen rengeteg eszperantó-eseményen vehetsz részt pl. Zoom-on akár otthonod kényelméből is.

További információ: www.eszperanto.hu 
Hamlet: https://www.gutenberg.org/files/37279/37279-h/37279-h.htm
Biblia: http://www.steloj.de/esperanto/biblio/
Mazi en Gondolando: https://www.youtube.com/watch?v=sdk2C0GnQ2I

 
Görgess a tetejére