Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Nyelvtanulás ingyen? IGEN!

Nyelvtanulás ingyen? IGEN! több, mint 2 éve Boros Katalin

Amikor én nyelvtanárt keresek, akkor általában azt nézem, hogy az illető mennyire szimpatikus, és mennyire van nála szabad hely, mert a munkám miatt változó, hogy mikor tudok majd órára járni. Ezért is döbbentem meg, amikor elkezdtem felkutatni, hogy a több nyelven beszélők – akiket poliglottoknak hívnak – hogyan, milyen módon tanulnak nyelveket. Lehetséges lenne, hogy 9 nyelven 9 féle nyelviskolába jártak? Vagy kiutaztak ezekbe az országokba és ott tanulták meg? Íme 3+1 tipp, amit ők használnak, és amit te is meg tudsz csinálni akár mától.

1. Minden más nyelvet kicsukva a tanulandó nyelven élnek

Nem kell ahhoz elutazni, hogy napi sok órában a fülünkbe egy idegen nyelv dallama döngicséljen. Elég, ha a reggeli utazáshoz idegen nyelvű podcastot hallgatsz, a munka közti szünetekben blogot olvasol és hazafelé egy külföldi online rádiót választasz. Persze kell az írás is, hogy jobban rögzüljön. Ezért a napi teendőket vagy a bevásárlási listát írd idegen nyelven.

2. Naponta szánnak rá időt

A poliglottoknak az nem elég, hogy hetente egyszer, kétszer egy órát a nyelvtanulással töltenek. Kell a rendszeresség és a napi találkozás a nyelvvel. Ezt angolul „input”-nak nevezzük. Ebben benne van minden nyelvi hatás. Az is, hogy a plakáton angolul látunk szavakat, és az is, hogy ha idegen nyelven nézünk filmet.

3. Rettenetesen élvezik. Mintha csak erre születtek volna.

Amíg a nyelvtanulás nyűg, unalom és kínlódás, addig aligha találnánk rá időt a kötelező elfoglaltságok mellett. De ha megtaláljuk magunkban azt a gyermeki kíváncsiságot, amivel rácsodálkozhatunk a nyelv dallamára, az ismétlődő formákra, a szavak sokszor lefordíthatatlan jelentésére, akkor megtaláltuk azt az aranyat, amiért érdemes útra kelni. Lehet, hogy útközben meg kell küzdeni egy-két unalom sárkánnyal még így is, de akkor már csak emlékeztetnünk kell magunkat a felemelő pillanatokra, amiért érdemes továbbmenni.

+1 Szokássá vált

A beépült szokás kialakítása a hab a tortán! Ha sikerül kiépítenünk egy jó napi rutint, amivel minden napra garantáljuk, hogy legalább pár percig idegen nyelven élünk, akkor nyert ügyünk van. Ehhez már csak az a fajta rendszerezés fog kelleni, amit a tankönyvek, vagy egy jól felépített nyelvi kurzus tud megadni. Nézz körül otthon! Van olyan tankönyved, amit megvettél, de még nem töltötted ki? Mi lenne, ha most belevágnál? De választhatod napi rutinnak a zenehallgatást, a számítógépes játékokat vagy az érdekes youtube videókat is. 

Ha pedig mégis elakadnál, vagy egy sürgős és fontos célod akadna, akkor keress egy szimpatikus nyelvtanárt, akinek pont van ideje Rád.

 
Görgess a tetejére