Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Nyelvtanulás ingyen? IGEN!

Nyelvtanulás ingyen? IGEN! 10 hónapja Boros Katalin

Amikor én nyelvtanárt keresek, akkor általában azt nézem, hogy az illető mennyire szimpatikus, és mennyire van nála szabad hely, mert a munkám miatt változó, hogy mikor tudok majd órára járni. Ezért is döbbentem meg, amikor elkezdtem felkutatni, hogy a több nyelven beszélők – akiket poliglottoknak hívnak – hogyan, milyen módon tanulnak nyelveket. Lehetséges lenne, hogy 9 nyelven 9 féle nyelviskolába jártak? Vagy kiutaztak ezekbe az országokba és ott tanulták meg? Íme 3+1 tipp, amit ők használnak, és amit te is meg tudsz csinálni akár mától.

1. Minden más nyelvet kicsukva a tanulandó nyelven élnek

Nem kell ahhoz elutazni, hogy napi sok órában a fülünkbe egy idegen nyelv dallama döngicséljen. Elég, ha a reggeli utazáshoz idegen nyelvű podcastot hallgatsz, a munka közti szünetekben blogot olvasol és hazafelé egy külföldi online rádiót választasz. Persze kell az írás is, hogy jobban rögzüljön. Ezért a napi teendőket vagy a bevásárlási listát írd idegen nyelven.

2. Naponta szánnak rá időt

A poliglottoknak az nem elég, hogy hetente egyszer, kétszer egy órát a nyelvtanulással töltenek. Kell a rendszeresség és a napi találkozás a nyelvvel. Ezt angolul „input”-nak nevezzük. Ebben benne van minden nyelvi hatás. Az is, hogy a plakáton angolul látunk szavakat, és az is, hogy ha idegen nyelven nézünk filmet.

3. Rettenetesen élvezik. Mintha csak erre születtek volna.

Amíg a nyelvtanulás nyűg, unalom és kínlódás, addig aligha találnánk rá időt a kötelező elfoglaltságok mellett. De ha megtaláljuk magunkban azt a gyermeki kíváncsiságot, amivel rácsodálkozhatunk a nyelv dallamára, az ismétlődő formákra, a szavak sokszor lefordíthatatlan jelentésére, akkor megtaláltuk azt az aranyat, amiért érdemes útra kelni. Lehet, hogy útközben meg kell küzdeni egy-két unalom sárkánnyal még így is, de akkor már csak emlékeztetnünk kell magunkat a felemelő pillanatokra, amiért érdemes továbbmenni.

+1 Szokássá vált

A beépült szokás kialakítása a hab a tortán! Ha sikerül kiépítenünk egy jó napi rutint, amivel minden napra garantáljuk, hogy legalább pár percig idegen nyelven élünk, akkor nyert ügyünk van. Ehhez már csak az a fajta rendszerezés fog kelleni, amit a tankönyvek, vagy egy jól felépített nyelvi kurzus tud megadni. Nézz körül otthon! Van olyan tankönyved, amit megvettél, de még nem töltötted ki? Mi lenne, ha most belevágnál? De választhatod napi rutinnak a zenehallgatást, a számítógépes játékokat vagy az érdekes youtube videókat is. 

Ha pedig mégis elakadnál, vagy egy sürgős és fontos célod akadna, akkor keress egy szimpatikus nyelvtanárt, akinek pont van ideje Rád.

 
Görgess a tetejére